[ Pobierz całość w formacie PDF ]

- Dusiç w piekarniku lub gotowaç na wolnym ogniu ok. 40 min (razem z talerzykiem).
- Go"àbki zwane na Cyprze kubettia, w Grecji nazywajà si´ dolmades, w Turcji zaÊ dolma.
souvlaki
Sk"adniki:
- 80 dag koziny,
- 2 cytryny,
- oregano,
- sól
Plan dzia"ania:
- Stosunkowo równe kawa"ki mi´sa nadziaç na roÝen (z gr, cugla),
- piec nad rozÝarzonymi w´glami, baczàc na to, by mi´so równo si´ przypieka"o (w´gle muszà byç równomiernie rozÝarzone, a mi´so
obracane na roÝnie).
- Mniej wi´cej w po"owie pieczenia obsypaç mi´so dok"adnie z wszystkich stron oregano
- posoliç.
- Upieczone mi´so skropiç sokiem z cytryny.
W´drówka 97  Smak Urugwaju
[ Flaczki z ciecierzyca/Mandongo (con garbancoz) ] [ Olla (czyt.: ozia) podrida ] [ Jagniecina z rusztu ]
flaczki z ciecierzyca/Mandongo (con garbancoz)
Sk"adniki:
- 1 cebula,
- 10 dag boczku,
- 2 zàbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1/2 kg flaczków wo"owych,
- 10 dag ciecierzycy ugotowanej,
- 2 "yÝki przecieru pomidorowego lub puree pomidorowe,
KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl
55
- 2 "yÝki s"odkiej papryki,
- 2 liÊcie laurowe,
- 1 ziemniak s"odki (lekko czerwonawy),
- 1/2 "yÝki oleju ryzowego (nie pali sie),
- 1 p´czek natki pietruszki,
- szczypta tymianku,
- sól i pieprz
Plan dzia"ania:
- Boczek pokroic w drobna kosteczke,
- cebul´ równiez i razem zrumienic na patelni na odrobinie oleju.
- Marchew pokroic w wieksze kawa"ki, dodaç do boczku.
- CaloÊç dobrze przemieszaç,
- dodaç siekany czosnek i puree pomidorowe,
- przemieszaç i dusiç na ma"ym ogniu.
- Flaki obgotowaç wstepnie,
- pokroic w paski lub kostke, po czym dodaç do naszego garnka,
- wrzucajac równiez liÊcie laurowe i szczypte tymianku.
- Nastepnie dodaç ciecierzyce wraz z woda, w której si´ gotowala.
- Gotowaç wszystko razem, az do miekkoÊci.
- CaloÊç powinna miec doÊç g´sta konsystencje, ale w razie potrzeby nalezy dolac wody, aby flaczki si´ nie przypalily.
- Ziemniaka pokroic w doÊç drobna kostke i dodaç na sam koniec do potrawy wraz ze s"odka papryka w proszku.
- CaloÊç pogotowaç jeszcze ok. 10 min, az ziemniak zmieknie.
- Przed podaniem posypac siekana nacia pietruszki.
olla podrida
Sk"adniki:
- 10 dag kaszanki (fonet.: morsillia),
- 10 dag kie"basy surowej (fonet.: czorijo),
- 10 dag boczku surowego (z wl.: pancetta),
- 1 kg wo"owiny,
- 30 dag wieprzowiny,
- 2 cebul´,
- 2-3 marchewki,
- 2 ziemniaki normalne,
- 2 s"odkie ziemniaki,
- 1 ma"a dynia,
- 1 por,
- 2-3 kolby kukurydzy (fonet.: czokro),
- sól i pieprz
Plan dzia"ania:
- mi´so w duÝych kawa"kach wrzucic na zaczynajaca si´ gotowaç, osolona wode.
- Nastepnie wrzucic w calych petach: kaszanke (urugwajska ma w swoim skladzie rodzynki i kawa"ki pomaranczy) i kie"base surowa
ziolowa.
- Teraz pociac dynie na kawa"ki wielkoÊci çwiartek jablka, nie obierajac ze skórki,
- dzieki czemu warzywa dyniowate nie rozpadaja si´ podczas gotowania. dodaç do zupy.
- Nastepnie cebul´ poprzekrawaç na pól,
- zas kolby kukurydzy obraç z wlosów i pokrajac na 2-3 kawa"ki.
- Wrzucic do garnka. Uwaga! Do jedzenia nalezy kupowaç kukurydze jak najmniej Ýó"tà, taka jest najsmaczniejsza.
- W dalszej kolejnoÊci wrzucic do garnka marchew i pora w caloÊci lub w duÝych kawa"kach.
- Wszystko powinno si´ gotowaç razem ok. 40 min. 20 min.
- Przed koncem gotowania dodaç pociete w spora kostke ziemniaki (prawie lub nawet çwiartki).
- W oryginalnych zapisach z Servantesa na ta potrawe, zaleca si´ równiez dodanie na ok. 10 min. przed koncem gotowania, drobno
poszatkowana bia"à kapust´.
- Po ugotowaniu, bardzo ostroznie wyjac skladniki garnka na tace, uwazajàc, aby si´ nie rozpadly.
- podawaç 'na sucho' lub z wywarem spod gotowania, zageszczonym ryzem lub grysikiem.
jagni´cina z rusztu
Sk"adniki:
- jagni´cina,
- wino
- Marynata:
- olej,
- siekana zielenina: oregano i natka pietruszki, czosnek
Plan dzia"ania:
- W mi´sie ponacinac kieszenie, ulozyc na ruszcie.
- Piec, a raczej grillowaç na zarze przez ok. 6 h., co jakis czas wlewajac w kieszonki marynate i skrapiajac mi´so winem.
- Gotowe mi´so jest chrupiace, mieciutkie I bez trudu odchodzi od koÊci.
- Aby ulatwic sobie skrapianie miesa winem, w wyjetym z butelki korku wycinamy 2 pionowe rowki, po czym z powrotem wkladamy ko-
rek do butelki (raczej wejdzie tylko do polowy).
KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl
56
W´drówka 98  Smak poludniowego Atlantyku
[ Mule ] [ Kalmary z ryÝem ] [ Casuela ]
mule
Sk"adniki:
- 1-2 kg muli
- 2-3 "yÝki oliwy
- 1 Êrednia cebula
- 3 pomidory
- 4-5 zàbków czosnku
- 1 p´czek pietruszki
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 l bia"ego wina
- sól, pieprz
Plan dzia"ania:
- Pomidory sparzyç wrzàtkiem, obraç ze skórki, wypestkowaç i posiekaç w drobnà kostk´
- Cebul´ równieÝ posiekaç w kostk´ i to samo uczyniç z czosnkiem.
- Do rozgrzanego garnka wlaç oliw´ tak aby dno by"o przykryte.
- Na ma"ym ogniu dusiç najpierw czosnek z cebulà.
- Pokroiç po"ówki papryki w drobnà kosteczk´ i wrzuciç do zeszklonej uprzednio cebu"ki z czosnkiem.
- Przygotowaç mule (!!! powinny byç bezwzgl´dnie zamkni´te bo otwarte nie nadajà si´ do uÝycia!!!) i wsypaç do garnka.
- Dodaç pomidory i bia"e wytrawne wino.
- Gotowaç pod przykryciem aby mule si´ otworzy"y a wtedy wsypaç posiekanà natk´ pietruszki, nieco pieprzu.
- Ca"oÊç przemieszaç i jeszcze minutk´ pogotowaç.
- Wylaç na misk´ wraz z powsta"ym sosem.
kalmary z ryÝem
Sk"adniki:
- 300 g kalmarów
- 3 "yÝki oleju
- 1 cebula [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • anikol.xlx.pl